Wederzijds vertrouwen aan basis van een prettige samenwerking

AAA-Lux in Eindhoven is specialist in het ontwikkelen en produceren van hoogvermogen LED verlichting voor sportvelden, stadions en industriële gebieden. Door de nieuwste LED technieken, intelligente besturingssystemen (bijvoorbeeld dimbaar licht) en slimme bevestigingstechnieken (op bestaande masten) besparen klanten flink op energieverbruik, CO2-uitstoot en onderhoudsonkosten. Hoe pakken zij hun transport en logistiek aan?

“Bij MOL Logistics zit een team waar je echt op kunt bouwen. En dat is heel veel waard.”

Over de hele wereld worden de AAA-Lux LED schijnwerpers op hoge masten geïnstalleerd: van een golfbaan in Dubai tot het parkeerterrein van Airport Eindhoven, van rugbyvelden in Australië tot het RKC stadion in Waalwijk, van cricketvelden in Groot Brittannië tot sportaccommodaties in de hele Benelux. 

Snelle groei naar wereldleider

AAA-Lux BV werd in 2005 in Eindhoven opgericht en maakte in het voorbije decennium een flinke groei door. Inmiddels werken er ruim 30 mensen en is het bedrijf wereldleider in LED schijnwerpers voor hoge masttoepassingen.

Kwalitatief hoogwaardige producten

Op de R&D afdeling in Eindhoven werken zes medewerkers aan de nieuwste innovaties op het gebied van LED verlichting. Eén van de laatste releases (reduced spill light) zorgt er bijvoorbeeld voor dat de omwonenden geen lichthinder meer hebben van een aangrenzend sportveld. De LED lampen van AAA-Lux zijn er in veel varianten, afhankelijk van waar ter wereld ze gebruikt worden. Draadloos of juist met bedrading, in 400 of 230 Volt. Voor het Midden Oosten worden de lampen speciaal geschikt gemaakt om extreem hoge temperaturen aan te kunnen.

“Een spoedje? Een vreemde bestemming? We hoeven maar te bellen en MOL Logistics zorgt dat het voor elkaar komt!”

Samen de supply chain ‘regelen’

Anneke Bouwkamp (27 jaar) is bij AAA-Lux verantwoordelijk voor de productieadministratie en alle logistieke handelingen zoals transporten en materiaalbehoefte van internationale leveranciers. Een enthousiaste, ambitieuze jonge vrouw, die naast haar fulltime job ook nog een HBO-deeltijdopleiding Logistiek Management doet in Arnhem. Ze kwam in het voorjaar van 2018 in dienst bij AAA-Lux. Dat was net nadat het bedrijf met MOL Logistics in zee was gegaan als nieuwe logistieke dienstverlener voor het transport van haar kwalitatief hoogwaardige producten.

“Ik had meteen een heel goede klik met de mensen bij MOL en ben hen vanaf het eerste moment voor zoveel mogelijk zaken gaan inzetten. Waarom? Je hoeft ze maar te bellen en ze regelen alles voor je. Dat is zo fijn!”

Anneke had in een vorige baan bij een grote logistieke dienstverlener minder goede ervaringen, maar zit bij AAA-Lux goed op haar plek.

“Logistiek is zoveel meer dan alleen het vervoer van producten. Het leuke van mijn baan hier is dat ik een heel breed pakket onder mijn hoede heb: van inkoop, productie tot aan het transport naar onze klanten. Die gehele supply chain regelen en optimaliseren, dat vind ik heel aantrekkelijk.”

Wegtransport binnen Europa

Op enkele ex-works zendingen en kleine pakketjes na, verzorgt MOL Logistics voor AAA-Lux het wegtransport binnen Europa.

“Als ik MOL Logistics vergelijk met de grote bedrijven op logistiek gebied, dan scoort MOL echt beter! Bij die grote jongens kun je als klant moeilijk ingrijpen. Als daar iets mis gaat met een zending, dan is het lastig te achterhalen hoe het opgelost kan worden. Daar kunnen wij het verschil niet mee maken. Bij MOL is dat anders: die zullen er alles aan doen om dingen op te lossen en voor elkaar te krijgen. Daar zit echt een team waar je op kunt bouwen en dat is heel veel waard.”

“Eén telefoontje met MOL leert mij dat dat we in veel gevallen kosten kunnen besparen.”

Scherpe tarieven

MOL Logistics wordt door Anneke ook regelmatig ingezet voor lucht- en zeevrachtzendingen.

“Onze leveranciers elders in de wereld produceren onderdelen die wij in Eindhoven soms snel nodig hebben. Die worden dan per luchtvracht naar ons verstuurd. Ik probeer van hieruit zoveel mogelijk vat te krijgen op het regelen van dat transporttraject. Want ik schrik soms gewoon van de tarieven waar leveranciers mee komen. Eén telefoontje met MOL leert mij dat dat we in veel gevallen kosten kunnen besparen.”

Een heel enkele keer gaat het wel eens mis. Anneke kan zich één voorbeeld herinneren van een flinke schade op een luchtvrachtzending naar Australië.

“Maar die schade is door MOL heel netjes afgehandeld en uitgekeerd. Bovendien hebben wij, naar aanleiding van dit incident, intern ook enkele veranderingen doorgevoerd. Palletverpakkingen voor luchtvracht worden nu anders aangeleverd. Het is sindsdien nooit meer voorgekomen.”

 

Proactief en altijd die extra controle

Het proactief meedenken van de MOL Logistics medewerkers wordt door Anneke enorm gewaardeerd.

“Zij kennen onze producten en onze klanten. Zo weten ze bijvoorbeeld dat wij in Duitsland altijd lossen met een laadklep. Als wij dat een keer vergeten aan te vinken in de transportorder, dan bellen ze meteen op om te checken of we misschien een foutje hebben gemaakt. Het is prettig samenwerken met een partner waar je op kunt vertrouwen. Van wie je weet dat ze altijd nog een extra controle doen. Als wij een afwijkend gewicht ingeven, krijg ik meteen feedback: ‘Hee Anneke klopt dat wel, jullie pallets zijn normaal toch 90 kilo’?”

Toekomstgerichte samenwerking

Ian van Rooijen is vanuit MOL accountmanager voor AAA-Lux. Hij komt regelmatig langs en ondanks het feit dat Ian een Ajaxsupporter is en Anneke tot de PSV-aanhang behoort, hebben de leeftijdsgenoten een goede zakelijke band opgebouwd. Samen werken ze er momenteel aan om de EDI en track&trace systemen ‘future proof’ te maken.

“MOL beschikt over een digitaal portal, maar daar moeten wij alsnog alles handmatig intikken”, vertelt Anneke. “Dat is niet handig. We zijn nu, ook met onze IT partner, aan het bekijken hoe we dat verder kunnen optimaliseren.”

 

Het onmogelijk lijkende toch mogelijk maken

Op de vraag welke zending haar het meest is bijgebleven uit de afgelopen periode, antwoordt ze zonder enige twijfel:

 

“Die drie pallets die met groepage naar Engeland zouden gaan, maar waar de klant op het laatste moment liet weten dat hij ze toch maar met luchtvracht naar HongKong wilde hebben. Binnen dezelfde tijd en binnen het budget. Dat zijn momenten waarop ik denk: ‘dat lukt nooit!’ En wat doe je in zo’n geval? MOL bellen, met de noodkreet ‘jullie moeten me helpen!’ En dat gebeurde ook. Het wegtransport werd geannuleerd, luchtvracht werd geregeld en alles ruim binnen het budget dat ik voor het transport mocht besteden. Mijn manager kon het bijna niet geloven. De zending was een dag voor de uiterlijke datum in HongKong. En, nog belangrijker: de klant was tevreden. Dát is pas fijn samenwerken!”

Let us help you.

Bericht over Wederzijds vertrouwen aan basis van een prettige samenwerking

GDPR and Privacy