Update Economic Partnership Agreement (EPA) Europa Japan

Na een lange periode van onzekerheid is nu duidelijk dat de Economic Partnership Agreement (EPA) Europe Japan op 1 februari 2019 in werking zal treden.

De volledige overeenkomst bestaat uit meer dan 900 pagina’s. Hoewel alles even belangrijk is, zijn er enkele dingen die het vermelden waard zijn.

In welke gevallen komen zendingen in aanmerking voor het verlaagde tarief vanwege de EPA?

 • Goederen verkocht en verzonden op of na 1 februari 2019.
 • Goederenvaren (ergens op doorreis tussen Japan en de EU).
 • Goederen die al in entrepot zijn opgeslagen in de EU (er zijn geen rechten of andere heffingen betaald). De originele factuur- of exportdatum is niet relevant.

Dan blijven alleen goederen die al vóór 1 februari 2019 door de douane zijn ingeklaard over. Daarvoor kan geen restitutie van betaalde rechten plaatsvinden.

Wat is nodig om de goederen in te klaren volgens de EPA-regels?

 • Een factuur of paklijst of soortgelijk product waarop de goederen duidelijk zijn aangegeven, met daarop de originele verklaring van oorsprong. Als de verklaring wordt afgedrukt op een document met een datum (zoals een factuur), is het niet nodig om de datum in de verklaring zelf te vermelden.
 • Voor zendingen die onderweg of al in de EU zijn, is het toegestaan ​​om de verklaring af te drukken op een kopie van de originele factuur of ander document met betrekking tot de oorspronkelijke zending. In deze gevallen moet de verklaring dateren met de datum waarop de verklaring wordt afgedrukt. Let op! De datum in de verklaring kan nooit vóór 1 februari zijn!
 • Als producten op de factuur niet aan de vereisten voldoen, moeten ze zo duidelijk worden aangegeven. Bijvoorbeeld: oorsprong USA.

Waar moet de exporteur aan voldoen om gemachtigd te zijn om de verklaring te plaatsen?

 • Japanse exporteurs moeten een “Japan bedrijfsnummer” hebben. Dit nummer moet in de verklaring worden vermeld.
 • Europese exporteurs moeten een REX-nummer hebben. Ook dit nummer moet in de verklaring worden vermeld.
 • Voor zendingen met een waarde van minder dan € 6.000 hoeft u zich niet te registreren. Na registratie moet het nummer echter ook voor zendingen met een lage waarde worden gebruikt.

Wat is ‘Kennis van importeurs’ met betrekking tot de herkomst?

Importeurs mogen de verklaring van oorsprong verstrekken als zij er 100% zeker van zijn dat de goederen van preferentiële oorsprong zijn. Dit kan worden geregeld door een overeenkomst / verklaring van de exporteur waarin de oorsprong wordt bevestigd. Het bewijs van oorsprong ligt nu bij de importeur, dus ze moeten er zeer zeker van zijn dat ze bij onderzoek door de douane ruimschoots bewijs hebben of als het onderzoek teruggaat naar de oorsprong dat de informatie daar ook beschikbaar is. In de meeste gevallen wordt het ten zeerste aanbevolen om de verklaring op de exporteursfactuur of paklijst te gebruiken.

Wat zijn de oorsprongsregels in deze EPA?

Deze regels verschillen enigszins van wat we gewend zijn in eerdere handelsovereenkomsten die de EU is aangegaan. De EU wordt voor herkomstcriteria als één land beschouwd. De exacte criteria kunnen verschillen voor verschillende producten en er is een uitgebreide lijst met vereisten. Deze lijst is opgenomen in de EPA.

De toepasselijke criteria hebben allemaal een afzonderlijke aanduiding die moet worden vermeld in de Oorsprongsverklaring.

A. Geheel verkregen of geproduceerde producten als bedoeld in artikel 3.3 (planten, dieren, producten daarvan enz. Zie 3.3 voor de volledige lijst)

B. Producten die uitsluitend zijn vervaardigd uit materialen van oorsprong uit het land van uitvoer

C. Producten vervaardigd van materialen die niet van oorsprong zijn, mits deze aan de toepasselijke eisen voldoen.

 • Voor een regel met betrekking tot een tariefswijziging
 • Voor een regel betreffende de maximumwaarde van niet van oorsprong zijnde materialen
 • Voor een regel gerelateerd aan een specifiek productieproces
 • Voor specifieke delen die verband houden met de informatie in deel 3 van aanhangsel 3-B-1 (voor motorvoertuigen)

D. Voor ophoging als bedoeld in artikel 5

E. Voor toleranties als bedoeld in artikel 3.6

 • voor een product dat is ingedeeld onder de hoofdstukken 1 tot en met 49 of de hoofdstukken 64 tot en met 97 van het geharmoniseerd systeem1, bedraagt ​​de waarde van alle niet van oorsprong zijnde materialen niet meer dan 10% van de prijs af fabriek van het product of de prijs aan boord aan boord van het product;
 • voor een onder de hoofdstukken 50 tot en met 63 van het geharmoniseerd systeem ingedeeld product zijn de toleranties van toepassing zoals bepaald in de aantekeningen 6 tot en met 8 van bijlage 3-A.

Hulp nodig bij uw douanezaken? Laat ons u terugbellen!

Wij gaan uiterst zorgvuldig met uw contactgegevens om.

Zijn uw transport & logistiek up-to-date?

Doe de gratis check en ontvang een Dopper drinkfles.

Overig nieuws van MOL Logistics:

MOL Logistics draagt bij aan de Tilburgse Voedselbank

MOL Logistics draagt bij aan de Tilburgse Voedselbank

De Stichting Tilburgse Voedselbank zet zich in voor huishoudens in Tilburg en omgeving, die om wat voor reden dan ook in financiële problemen zijn gekomen en daardoor geen voedsel meer kunnen kopen. Afgelopen week bezocht Chris Goeverneur (General Manager Sales bij...

MOL Logistics behaalt ISO 13485 certificering

MOL Logistics behaalt ISO 13485 certificering

Vol trots kunnen we melden dat 2021 voor MOL Logistics uitstekend is begonnen. We hebben namelijk het ISO 13485 certificaat behaald! Deze internationale norm voor medische hulpmiddelen past helemaal binnen onze logistieke dienstverlening. Gecertificeerde fabrikanten,...

MOL Logistics steunt Stichting Hulp Hongarije en Oekraïne (SHHO)

MOL Logistics steunt Stichting Hulp Hongarije en Oekraïne (SHHO)

Via ons wegtransport netwerk helpen we onze klanten met zendingen van en naar Oost-Europa.  Door middel van groepage, volle vrachten óf met spoedtransport kunnen we deze regio goed bereiken. Echter hebben niet alle inwoners van dit gebied voldoende middelen om rond te...

Spoedtransport en toch milieubewust?

Spoedtransport en toch milieubewust?

U herkent het vast wel: een klant in Spanje die met spoed twee pallets met uw producten nodig heeft. Of reserveonderdelen die per direct naar Oost-Europa moeten. Bij MOL Logistics helpen wij u graag én vakkundig met al uw vragen over spoedtransporten. En we houden het betaalbaar met ‘one-way’ prijzen.

Alles over Brexit: hoe gaat het verder met uw UK business?

Alles over Brexit: hoe gaat het verder met uw UK business?

Sinds 31 januari 2020 is de
Brexit een feit. Per 1 januari
2021 gelden er definitief
nieuwe regels. Een gedeelte
van bedrijven die zaken doet
met het Verenigd Koninkrijk
blijkt goed op de hoogte
van de ontwikkelingen.
Niet alle bedrijven treffen
echter de benodigde
voorzorgsmaatregelen. Dit kan
vergaande gevolgen hebben.

Oversized cargo versturen?

Oversized cargo versturen?

Wist u dat onze afdeling wegtransport ook ‘Oversized Cargo’ kan vervoeren voor uw bedrijf of relatie? Dit verzorgen we voor u door geheel Europa en indien gewenst zelf verder via onze lucht- en/of zeevracht collega’s.