Spoorvervoer

Spoorvervoer: de milieubewuste middenmoot

Spoorvervoer zorgde er in vroegere tijden voor dat producten als zijde en specerijen van en naar China gingen. Door de jaren heen verdween deze manier van transport naar de achtergrond. Mede vanwege het tijdverlies door het vele aan- en afkoppelen van wagons en het niet-sluitende spoornetwerk. Om de internationale handel te stimuleren, investeerde China de laatste jaren veel in het spoornetwerk. Tegenwoordig zien we daarom steeds meer (luxe)goederen over het spoor voorbij komen. Denk aan elektronica, maar ook aan kleding, trendgevoelige producten en grondstoffen.

Zeker in periodes waarin luchtvaartmaatschappijen en rederijen kampen met capaciteitsproblemen, kan een container per spoor u uitkomst bieden. Een milieubewuste oplossing die prima past bij bedrijven die zoeken naar een snellere oplossing dan zeevracht. MOL Logistics ondersteunt u graag met deze manier van transport.

N

Eén aanspreekpunt: van laden tot lossen van uw producten.

N

Ideale oplossing voor capaciteits- en doorloopuitdagingen.

N

Geschikt voor producten die op korte termijn van/naar China moeten.

N

Warehouse dichtbij railterminal: ideale locatie voor aanvullende activiteiten.

Spoorvervoer heeft een redelijk korte transittijd en is daarmee bijna twee keer zo snel als zeevracht. Zo kunt u uw producten of grondstoffen vanuit China via Chengdu, Shanghai, Hefei, Changsha of Wuhan al binnen 15 tot 20 dagen in Nederland hebben. Met aansluitende leveringen door heel Europa. Dat komt doordat goederentreinen veel minder oponthoud hebben vanwege rij- en rusttijden en er van congestie op het spoor nog amper sprake is. Bovendien werken verschillende partijen aan het nog verder terugbrengen van de transittijd.

Het vervoer per spoor heeft de laatste jaren steeds meer aan populariteit gewonnen. Maar niet alle bedrijven weten hoe ze dit kunnen inpassen binnen hun huidige vervoersmogelijkheden. Om deze zorgen uit handen te nemen, bieden we een totaalpakket voor spoorvervoer. Alles voor huis tot huis vervoer inclusief alle douaneafhandelingen. Dat is:

 

  • Inclusief advies & documentatie
  • Inclusief updates, dus goed te plannen
  • Inclusief voor- en natransport, uw producten huis geleverd
  • Inclusief scherpe tarieven

Denkt u bij spoorvervoer aan grote stoomlocomotieven die tonnen aan kolen verbranden? Die tijd is inmiddels voorbij. Spoorvervoer mag zich onder de duurzame en milieuvriendelijkste vervoersoplossingen scharen. Zeker wanneer het gaat om intercontinentaal transport. Deze manier van transport is milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld zeevracht of luchtvracht. Daarnaast rijden de goederentreinen volgens een vooraf bepaalde dienstregeling, waardoor vervoer per spoor een betrouwbare transportoplossing is.

De goederencontainer wordt bij de leverancier of producent in China ingeladen en verzegeld. De verzegelde container komt op een vrachtwagen, die deze naar een treinstation aan het begin van de Nieuwe Zijderoute brengt. Daar tillen ze de container in zijn geheel van de vrachtwagen en zetten deze op de wagon. Daarbij blijft de container verzegeld. In zo’n vijftien dagen rijdt de goederentrein via Polen door naar Duitsland. Op het moment dat de goederen het EU-gebied binnenkomen, voert de douane een controle uit. Als de trein op het eindpunt aankomt (dat kan bijvoorbeeld in Hamburg, Duisburg, Tilburg of Rotterdam zijn), laden we de container weer op een vrachtauto. Deze levert de nog steeds verzegelde container bij de ontvanger af. Afhankelijk van de inhoud van de container, kan het nodig zijn om eerst een gasmeting en ontgassing te doen, voordat de container geopend wordt.

Onze specialist

Jos van der Borght
Spoorspecialist

Heeft u vragen over het vervoeren van uw producten over het spoor?  Neem contact met ons op! Dit kan via:

+31 (0)13 – 5373 373 
info@mol-logistics.nl

Uw producten via het spoor naar de juiste bestemming?