Brexit: alles over vereenvoudigde overgangsprocedures

Er is al veel over gezegd en geschreven: de Brexit. We gaan richting een deadline: 31 oktober 2019. Het is nog steeds niet zeker of en hoe het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie (EU) verlaat.

Mocht het komen tot een harde Brexit dan is er géén overgangsperiode en merkt u de gevolgen direct. Het Verenigd Koninkrijk wordt dan een ‘derde land’ en goederen worden niet anders behandeld dan wanneer zij bijvoorbeeld uit China afkomstig zijn. Na de Brexit moet u aangifte doen als u goederen uit het VK invoert of vervoert binnen de EU. Of als u goederen naar het VK uitvoert.

Is uw bedrijf er klaar voor?

“Als leverancier en soms ook vrachtbetaler is het belangrijk te weten of uw klant/relatie in het VK gebruik maakt van de juiste regelingen en de middelen heeft om goederen zonder vertraging aan te (laten) geven. Hiermee worden aanvullende kosten aan de grens vermeden.”

De drie belangrijkste stappen die u nu al kunt zetten:

 • Controleer of uw bedrijf én uw klant/relatie in het VK een EORI nummer
 • Check of uw klant/relatie in het VK gebruik maakt van de TSP regeling.
 • Controleer of de goederen die u nu in- of verkoopt beperkingen hebben als ze uit een derde land komen. Denk bijvoorbeeld aan invoerrechten of de geldigheid van keurmerken.

Wilt u meer lezen over Brexit en vereenvoudigde overgangsprocedures?

Lees dan hieronder het volledige artikel. De informatie in dit artikel is met name van belang voor importeurs in het Verenigd Koninkrijk.

In dit artikel:

 • Een korte checklist
 • Wat doet de Britse overheid?
 • Wat zijn deze vereenvoudigde invoerprocedures?
 • Heeft de EU ook vereenvoudigde procedures?
 • Wanneer kunt u de vereenvoudigde procedures gebruiken?
 • Wie moet zich registreren?
 • Wat heeft een bedrijf nodig om te kunnen registreren?
 • Handige links
 • Belangrijk: u kunt hulp krijgen!

Een korte checklist

Zodra het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de Europese Interne Markt en de douane-unie, is er geen vrij verkeer van goederen meer. Dan gelden er andere handelsafspraken met het Verenigd Koninkrijk. Zo komen er bijvoorbeeld extra douanecontroles en aanvullende voorschriften voor export en import. Dit zorgt voor extra (digitale) administratie. Voor bedrijven die hun goederen willen importeren of exporteren, een korte checklist:

Wat doet de Britse overheid?

De Britse regering heeft inmiddels al verschillende maatregelen genomen die de invoer in het Verenigd Koninkrijk moeten versoepelen. De Britse belastingdienst (HMRC) heeft 145.000 BTW geregistreerde bedrijven aangeschreven die al zaken met de Europese Unie doen. Deze bedrijven kregen informatie over de maatregelen die zij moeten nemen in het geval van een harde Brexit: ze kunnen gebruik maken van vereenvoudigde invoerprocedures.

Daarnaast kondigde het VK aan dat de meeste producten gedurende een jaar vrij van invoerrechten zullen zijn. Dit geldt niet voor alle sectoren: zo zijn bijvoorbeeld auto’s uitgezonderd. Er wordt t.z.t. een lijst met goederensoorten samengesteld en gepubliceerd door de Britse overheid. Hierbij zal voor de Engelse douane een extra uitdaging liggen in het kunnen onderscheiden van de herkomst. Komen de goederen uit het ‘vrije verkeer’ van de EU of worden deze doorgevoerd vanuit China? En wil men daar dan een feitelijk onderscheid maken in de toe te passen maatregelen en te betalen rechten?

Hulp nodig bij uw douanezaken?

Neem contact op met MOL Logistics

Wat zijn deze vereenvoudigde invoerprocedures?

Bedrijven die gebruik maken van de ‘Transitional Simplified Procedure’ (of kortweg TSP) kunnen voor goederen die daarvoor in aanmerking komen gebruik maken van vereenvoudigde invoerprocedures. Aan de grens volstaat het gebruik van een vereenvoudigde aangifte. Eventuele betaling van invoerrechten en BTW vindt dan achteraf plaats. Om voor deze regeling in aanmerking te komen moet het bedrijf wel in het Verenigd Koninkrijk zijn ingeschreven. Een Nederlandse onderneming komt dus niet zomaar hiervoor in aanmerking. Wel kunnen Nederlandse bedrijven zich bijvoorbeeld indirect laten vertegenwoordigen door een Brits bedrijf of zelf een onderneming registreren in het VK.

Heeft de EU ook vereenvoudigde procedures?

Aan de zijde van de Europese Unie zijn geen speciale maatregelen te verwachten om goederen op een vereenvoudigde manier aan te geven. Voor goederen die op het moment van Brexit ‘in transit’ zijn komen er wel enkele maatregelen, maar daar blijft het voorlopig bij. Goederen uit het Verenigd Koninkrijk worden dus onmiddellijk na de Brexit behandeld zoals goederen uit ieder ander land buiten de EU. Dat betekent dat er voor sommige ondernemers ongetwijfeld vertragingen en verrassingen aan de Britse grens komen. In Nederland is het belangrijk om bij de belastingdienst voor de BTW een verleggingsregeling art. 23 aan te vragen. Hiermee wordt in ieder geval voorkomen dat er bij invoer in Nederland BTW moet worden afgedragen. Deze wordt dan verlegd naar de aangifte van de ondernemer.

Wanneer kunt u de vereenvoudigde procedures gebruiken?

De vereenvoudigde procedures zijn dus echt bedoeld voor Britse bedrijven die goederen importeren uit de EU (of voor goederen die de EU-douaneformaliteiten al hebben vervuld). Hoe dat precies gaat is afhankelijk van het type producten.

Bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk zijn er twee mogelijkheden:

 • Voor gecontroleerde goederen (goederen die een vergunning moeten hebben om te importeren, of accijnsgoederen zoals alcohol of tabak, waarop aanvullende rechten van toepassing zijn) en voor goederen waarop een bijzondere regeling van toepassing is (bijvoorbeeld tijdelijke invoer voor reparatie): de importeur moet een vereenvoudigde grensaangifte (Simplified Frontier Declaration) indienen om de goederen van de grens te mogen wegvoeren.
 • Voor standaardgoederen kan de importeur een eigen administratie voeren waarbij alle transacties worden vastgelegd.

 Na vrijgave van de goederen dient er alsnog een volledige aangifte gedaan te worden in ENS (Entry Summary Declaration). Er zijn signalen dat voor goederen die onder TSP zijn ingevoerd én waarover geen rechten of andere heffingen hoeven te worden afgedragen de aanvullende aangifte met 6 maanden wordt uitgesteld.

Hoe kunt u registreren?

U kunt zich online aanmelden voor vereenvoudigde overgangsprocedures.Registreer u hier

Handige links

Aangezien er ontzettend veel informatie voorhanden is, delen we graag handige links met u. Deze verwijzen in de meeste gevallen naar de website van de Britse overheid, waar de volledige artikelen te vinden zijn. Deze artikelen worden goed up-to-date gehouden, zodat u de meest recente informatie kunt nalezen.

Op de website van de Britse overheid staan verschillende artikelen over:

Aangezien het de officiële publicaties van de overheid zijn, is het taalgebruik vrij formeel.

Wie moet zich registreren?

Britse bedrijven kunnen zich registreren voor vereenvoudigde overgangsprocedures. Dit kan als ze een EORI-nummer hebben dat begint met GB, ze gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk en goederen uit de EU naar het VK importeren. Niet alle Britse bedrijven hoeven zich overigens te registreren maar het biedt in alle situaties wel degelijk voordelen. Zoals bijvoorbeeld het verplaatsen van de BTW bij invoer naar de eigen BTW aangifte.

De registratie is niet verplicht als:

 • De enige goederen die u importeert, rechtstreeks van buiten de EU naar het VK komen.
 • U kiest voor een speciale douaneregeling voor uw goederen.

De registratie is niet mogelijk als:

 • U handelt namens een handelaar (dus als u bijvoorbeeld een expediteur bent).
 • Uit de overheidsgegevens blijkt dat u achterstallige belastingaangiften heeft, geen betaalde belastingen of verschuldigde rechten heeft betaald of dat uw bedrijf insolvent is.

Wat heeft een bedrijf nodig om te kunnen registreren?

Om een bedrijf te registreren heeft u de volgende zaken nodig:

 • EORI-nummer dat begint met GB.
 • BTW registratienummer (als u er een hebt).
 • Bedrijfsnaam en adres in het Verenigd Koninkrijk.

Belangrijk: u kunt hulp krijgen!

Verschillende typen bedrijven kunnen u helpen bij het douaneproces voorafgaand en na de Brexit:

 • Expediteurs: een expediteur regelt de inklaring van goederen die de grens overschrijden. Ze hebben de juiste software om te communiceren met de systemen van HMRC.
 • Douane-expediteurs of makelaars: deze treden op als directe of indirecte vertegenwoordiger en zorgen ervoor dat uw goederen door de douane worden afgevoerd op weg naar de uiteindelijke plaats van levering in het VK.

Hulp nodig bij uw douanezaken? Laat ons u terugbellen!

Wij gaan uiterst zorgvuldig met uw contactgegevens om.

Zijn uw transport & logistiek up-to-date?

Doe de gratis check en ontvang een Dopper drinkfles.

Overig nieuws van MOL Logistics:

And the Award goes to…..

And the Award goes to…..

Zoals bekend hebben we eind vorig jaar het ISO13485 certificaat behaald. Met het ISO 13485 certificaat zijn we instaat om verdere groei binnen de Healthcare industrie mogelijk te maken. Als MOL Logistics Netherlands zijn we natuurlijk trots op dit resultaat. Vanuit...

MOL Logistics draagt bij aan de Tilburgse Voedselbank

MOL Logistics draagt bij aan de Tilburgse Voedselbank

De Stichting Tilburgse Voedselbank zet zich in voor huishoudens in Tilburg en omgeving, die om wat voor reden dan ook in financiële problemen zijn gekomen en daardoor geen voedsel meer kunnen kopen. Afgelopen week bezocht Chris Goeverneur (General Manager Sales bij...

MOL Logistics behaalt ISO 13485 certificering

MOL Logistics behaalt ISO 13485 certificering

Vol trots kunnen we melden dat 2021 voor MOL Logistics uitstekend is begonnen. We hebben namelijk het ISO 13485 certificaat behaald! Deze internationale norm voor medische hulpmiddelen past helemaal binnen onze logistieke dienstverlening. Gecertificeerde fabrikanten,...

MOL Logistics steunt Stichting Hulp Hongarije en Oekraïne (SHHO)

MOL Logistics steunt Stichting Hulp Hongarije en Oekraïne (SHHO)

Via ons wegtransport netwerk helpen we onze klanten met zendingen van en naar Oost-Europa.  Door middel van groepage, volle vrachten óf met spoedtransport kunnen we deze regio goed bereiken. Echter hebben niet alle inwoners van dit gebied voldoende middelen om rond te...

Spoedtransport en toch milieubewust?

Spoedtransport en toch milieubewust?

U herkent het vast wel: een klant in Spanje die met spoed twee pallets met uw producten nodig heeft. Of reserveonderdelen die per direct naar Oost-Europa moeten. Bij MOL Logistics helpen wij u graag én vakkundig met al uw vragen over spoedtransporten. En we houden het betaalbaar met ‘one-way’ prijzen.

Alles over Brexit: hoe gaat het verder met uw UK business?

Alles over Brexit: hoe gaat het verder met uw UK business?

Sinds 31 januari 2020 is de
Brexit een feit. Per 1 januari
2021 gelden er definitief
nieuwe regels. Een gedeelte
van bedrijven die zaken doet
met het Verenigd Koninkrijk
blijkt goed op de hoogte
van de ontwikkelingen.
Niet alle bedrijven treffen
echter de benodigde
voorzorgsmaatregelen. Dit kan
vergaande gevolgen hebben.